Trávicí soustava
- příjem potravy, trávení, vstřebávání živin, vody, vitaminů
- tvorba vitaminů za účasti střevních bakterií, vyměšování hormonů, které řídí činnost TS
účastní se na přeměně látek:
- trávením
- vstřebáváním
- odstraňováním nestravitelných odpadních látek
Stavba trávicí soustavy, činnost jednotlivých orgánů. Obr.Játra - stavba, funkce, význam, onemocnění.
Stavba:
Trávicí trubice
- začíná otvorem ústním a končí otvorem řitním
- jsou k ní připojeny slinné žlázy, slinivka břišní a játra
Stěny trávicí trubice se skládají z:
- sliznice
- podslizničního vaziva
- svalové vrstvy
- zevního povlaku
1. Ústní dutina
- příjem potravy, mechanické zpracování
Tvrdé a měkké patro
Mandle patrová - lymfoidní tkáň mandle tvoří ochranný val proti infekcy, jamky na povrchu vyplněny buňkami, lymfocyty a bakteriemi
Jazyk - vzadu fixován k jazylce, na hřbetní straně umístěny papily s chuťovými pohárky, účastní se řeči a zpracování potravy
Zuby
- korunka, krček, kořen, sklovina, zubovina, dřeňová dutina
- řezáky (d. incisivi), špičáky (d. canini), třenové zuby (d. premolares), stoličky (d. molares)
- chrup dočasný (mléčný) - 20 zubů
- chrup trvalý - 32 zubů, v horní i dolní čelisti v každé polovině jsou: 2 řezáky, 1 špičák, 2 třenové zuby, 3 stoličky
Slinné žlázy - tři velké párové
- příušní
- podčelistní
- podjazykové
- další malé roztroušené v podslizničním vazivu ústní dutiny
2. Hltan
- ústí do jícnu, tři oddíly:
- nosohltan
- ústní část hltanu - kříží se zde dýchací a polykací cesty
- hrtanová část - proti hrtanu je uzavřena hrtanovou příklopkou (epiglotis)
3. Jícen
- spojuje hltan a žaludek, uložen před páteří za průdušnicí
- dvě horní třetiny tvořeny příčně pruhovanou svalovinou, v dolní třetině hladká svalovina
- napomáhá posunu sousta
Stěna trávicí trubice
- sliznice
- podslizniční vazivo
- svalovina
- seróza nebo adventicie - zevní obal pokrývající orgán
4. Žaludek
- uložený pod levou brániční klenbou, shromažďuje přijatou potravu a mísí ji se žaludečními šťávami, jsou zde žlázy produkující kyselinu chlorovodíkovou
Tři části:
- česlo
- tělo
- vrátník
5. Tenké střevo
- zajišťuje intenzivní trávení a vstřebávání
- 3-5 metrů dlouhé, kličkovité
- sliznice zbrázděna v klky - zvětšují resorpční plochu
- obsahuje žlázy produkující střevní šťávu, má tři oddíly
- dvanáctník - první část, podkovovitý tvar, ústí do něj žlučovod a vývody slinivky břišn
- lačník - tvoří horní část kliček (asi tři pětiny)
- kyčelník - dolní část kliček
6. Tlusté střevo
- 1,5 metrů dlouhé, hromadí nestrávené zbytky potravy a resorbuje vodu (zahušťuje obsah) a minerální látky
- tenká stěna, chybí klky (tvoří se výdutě), sliznice produkuje hlen, který ji chrání a obaluje nestrávené zbytky
Části:
- slepé střevo - vyústění tenkého střeva, na jeho spodině se vychlipuje červovitý výběžek obsahující množství lymfoidní tkáně
- tračník - z tračníku vzestupného, příčného a sestupného končícího esovitou kličkou
- konečník - shromažďuje se zde stolice
Trávicí žlázy
1. Slinivka břišní
- uložená v ohybu dvanáctníku
- žláza s vnitřní i vnější sekrecí
- vnější sekrece - produkce pankreatické šťávy, která je odváděna do dvanáctníku
- vnitřní sekrece - zajištěna buňkami tvořící Langergasovy ostrůvky, produkují hormony inzulin, glukagon a somatostatin
2. Játra
- největší žláza v těle, uložená vpravo pod bránicí
- pravý a levý lalok, jsou složená z jaterních lalůčků obsahujících trámce jaterních buněk (hepatocytů)
- jaterní buňky produkují žluč, která se dostává jaterním vývodem do žlučníku, kde se hromadí a v případě potřeby je odváděna do dvanáctníku
- probíhá zde metabolismus bílkovin (tvorba bílkovin, močoviny), sacharidů (skladování přebytečné glukózy ve formě glykogenu, syntéza glukózy), tuků (tvorba a odbourávání cholesterolu)
- vlivem intenzivního mtb se v játrech tvoří teplo - nejteplejší orgán těla (40-41°C)
- zásobárna železa a vitaminů (A, D, K, B12)
- detoxikace organismu (zneškodnění cizorodých a toxických látek (alkohol)
Onemocnění jater:
- hepatitida (infekční zánět jater, způsobené viry, může nastat žloutenka - játra nezvládají odbourat bilirubin)
Žluč.Trávení a vstřebávání bílkovin, sacharidů, tuků.
Trávení a vstřebávání
Trávení
zpracování potravy:
- mechanické - rozmělnění potravy a její promíchání s trávicími šťávami
- chemické - pomocí trávicích šťáv obsahujících enzymy jsou živiny štěpeny na jednodušší látky
Dutina ústní
- mechanické rozmělnění (jazyk, zuby) a promísení se slinami (bezbarvá vazká tekutina obsahující vodu, minerální látky, amylázy ptyalin (zahajuje trávení škrobu), mucin (hlenovitá látka způsobující vazkost soust) a lysozym (ničí choroboplodné zárodky)
- polknujím se sousto dostává do hltanu, dále do jícnu
- dýchací cesty se při průchodu hltanem reflexně zavírají (hrtanová příklopka)
Žaludek
- strava promíchávána peristaltickými pohyby s žaludeční šťávou obsahující:
- kyselinu chlorovodíkovou (svým nízkým pH ničí choroboplodné zárodky, aktivuje pepsin, usnadňuje vstřebávání minerálních látek)
- pepsin (štěpí bílkoviny na polypeptidy)
- chymozin (tvoří se v žaludku člověka jen v období krmení mateřským mlékem)
- mucin (hlenovitá látka, chrání před natrávením vlastní žaludeční sliznice)
- žaludeční lipázu (štěpí tuky)
- trávenina (chymus) je posouvána směrem k vrátníku a po malých dávkách se dostává do dvanáctníku
Tenké střevo
- místem nejintenzivnějšího trávení, peristaltické pohyby (hladká svalovina, posouvání tráveniny), kývavé pohyby (promíchání tráveniny)
- trávení napomáhá:
- střevní šťáva - slabě zásaditá (neutralizuje kyselou tráveninu ze žaludku), obsahuje peptidázy (štěpí bílkoviny na aminokyseliny), lipázy (štěpí tuky) a amylázy (štěpí vyšší sacharidy na jednoduché)
- pankreatická šťáva - obsahuje trypsin (štěpí bílkoviny), lipázy, amylázy
- žluč - žlutohnědá (způsobeno žlučovým barvivem - bilirubinem) kapalina, obsahuje soli žlučových kyselin napomáhající trávení tuků, způsobují jejich emulgaci (rozptýlení) a aktivují pankreatickou lipázu
Tlusté střevo
- neuvolňují se sem žádné enzymy
- působí zde kvasné bakterie (Escherichia coli), produkují methan a CO2, tzv. střevní psyn napínající stěny tlustého střeva a povzbuzující jeho pohyby
- hnilobné bakterie - rozkládají bílkoviny na amoniak, sulfan, fenol,… před jejich toxickými účinky sliznice chráněna hlenem
Vstřebávání (resorpce)
- přechod látek vzniklých štěpením živin do krevního oběhu
- hlavním místem resorpce je sliznice tenkého střeva, která je ke vstřebávání uzpůsobena velkou plochou a bohatým prokrvením
- při vstřebávání pronikají látky stěnou tenkého střeva do krevních kapilár nebo do lymfatických kapilár, krevní kapiláry se spojují a slévají do portální žíly, která se zanořuje do jater a větví se do dalšího kapilárního řečiště, krevní kapiláry z jater se pak spojují a ústí do dolní duté žíly
- tento oběh krve mezi kapilárním řečištěm ve střevě a v játrech se nazývá portální (vrátnicový) jaterní oběh
Přeměna živin
- výsadní postavení v metabolismu tří hlavních živin (sacharidů, lipidů, bílkovin) má jaterní tkáň
- většina látek vstřebaných z tenkého střeva je portální žilou odváděna do jater a zde nejdříve zpracována v jaterních buňkách, dochází k jejich štěpení na jednodušší látky (za uvolnění energie) nebo k jejich syntéze na látky složitější (za spotřeby energie)
- sacharidy
- ve střevě štěpeny až na monosacharidy
- klíčová sloučenina je glukóza (zdroj energie pro většinu tkání, v krvi je její množství stálé, nadbytečná glukóza se přeměňuje na glykogen (v případě potřeby se opět rozkládá na glukózu) nebo zásobní tuk
- lipidy
- vedle sacharidů dalším zdrojem energie buněk a stavební složkou buněčných membrán
- přijímány především ve formě triacylglycerolů (esterů glycerolu a vyšších mastných kyselin) ve střevě se štěpí na glycerol a vyšší mastné kyseliny, které jsou dále odbourávány a stávají se zdrojem energie
- přebytečný tuk se ukládá do zásoby
- bílkoviny
- ve střevě štěpeny na aminokyseliny, které jsou dále využívány především k syntéze nových bílkovin (stavebních bílkovin, hormonů, enzymů, bílkovin, plazmy)
- mohou také sloužit jako zdroj energie
- sacharidy
Odbourávání látek v těle
- energie z glukózy je v buňkách uvolněna biologickou oxidací, zahrnuje anaerobní glykolýzu a na ni navazující Krebsův cyklus a dýchací řetězec
- konečný produkt - CO2, voda a energie
- glycerol je při odbourávání začleněn do procesu glykolýzy
- aminokyseliny jsou odbourávány deaminací, močovina
Výživa (vitamíny, minerální látky, vláknina)
Minerální látky
- nejsou zdrojem energie, ale tvoří nezbytnou součást buněk a tělních tekutin - udržují homeostázu (stálost prostředí)
- podílejí se na stavbě kostí a zubů
Vitaminy
- nejsou zdrojem energie
- účinné složky některých enzymů
- nedostatek potřebného množství - hypovitaminóza - nadbytek - hypervitaminóza - úplný nedostatek - avitominóza
Vitaminy:
- rozpustné v tucích: A, D, E, K
- rozpustné ve vodě: B1, B2, B5, B6, Kys. nikotinová, kyselina listová, B12, C, H
Vláknina
- obtížně stravitelná
- zdroj energie, regulace trávení tuků a sacharidů
- živina pro mikrobiální flóru střev
Komentáře
Okomentovat